Mijn favorieten

Nieuws

Boetes bij ontbreken energielabel verhoogd
Geplaatst op: 15 april 2022
Op 28 oktober werd de beleidsregel van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in de Staatscourant gepubliceerd met nieuwe regels tot vaststelling van boetebedragen voor overtredingen van het Besluit energieprestatie gebouwen. De verhoging gaat op 1 november 2021 van kracht. Een woningeigenaar die bij verkoop of oplevering aan de nieuwe eigenaar geen afschrift van een geldig energielabel beschikbaar stelt, kan een boete krijgen. De boetebedragen zijn per 1 november 2021 opgehoogd. Een particulier kan een boete krijgen van € 435 en voor een bedrijf is de boete € 870. Deze bedragen gelden per verkochte woning zonder geldig energielabel.
Rookmelders verplicht
Geplaatst op: 15 april 2022
NEN en Federatie veilig Nederland hebben samengewerkt aan de herziening van NEN 2555 ‘Brandveiligheid van gebouwen – Rookmelders voor woonfuncties’. De herziening is gepubliceerd. Het Bouwbesluit wijst NEN 2555 aan voor het correct toepassen van rookmelders in woonfuncties. Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden. Naast het technisch actualiseren ervan een extra reden om de norm te herzien.
De huizenprijzen zouden kunnen dalen, omdat...
Geplaatst op: 15 april 2022
De huizenprijzen zouden kunnen dalen, omdat...
Binnenkort ontvang je de nieuwste WOZ-beschikking.
Geplaatst op: 15 april 2022
Net als afgelopen jaren zal de waarde fors hoger uitvallen dan het jaar ervoor. De verder gestegen huizenprijzen tillen de gemiddelde WOZ-waarde naar nieuwe records. Het gevolg voor jou als huiseigenaar is stijgende woonbelasting. Heeft de gemeente de waarde van jouw woning niet goed ingeschat? Je kunt hier  bezwaar tegen maken. Wanneer heeft een WOZ-bezwaar kans van slagen?
De huizengekte houdt nog even aan, want ook dit jaar stijgen de huizenprijzen.
Geplaatst op: 15 april 2022
Een gemiddeld huis wordt 5 procent duurder, verwacht ABN Amro. Eerder ging de bank nog uit van een prijsdaling. Het lijkt wel of de prognoses over de woningmarkt elke maand de prullenbak in kunnen, maar dat valt nog mee, zegt Philip Bokeloh, econoom Woningmarkt bij ABN Amro. Maar dat het uitzicht op een vaccin een gunstige rol speelt staat wat hem betreft buiten kijf. Daardoor zal de werkgelegenheid op peil blijven en zullen iets minder bedrijven omvallen dan we eerder vreesden. En we zien ook in de cijfers dat de huizenmarkt gewoon sterk blijft draaien.
Energielabel wordt duurder
Geplaatst op: 15 april 2022
Het energielabel aanvragen wordt vanaf 1 januari 2021 lastiger en een stuk duurder! Heb je plannen om binnen 10 jaar te verhuizen? En ben je niet zo dol op onnodige kosten? Vraag dan nu je energielabel aan. Dit energielabel is een officieel document dat 10 jaar geldig is en dat je moet overleggen wanneer je jouw huis verkoopt of verhuurd.
Woningtransacties 2017 naar nieuw record.
Geplaatst op: 15 april 2022
In 2017 zijn in Nederland 241.860 woningtransacties geregistreerd door het Kadaster, 12,6% meer dan in 2016, een absoluut record voor de Nederlandse woningmarkt. In vergelijking met het dieptepunt in de markt (2013) is het aantal woningverkopen meer dan verdubbeld. Deze analyse is door Woningmarktcijfers.nl gemaakt op basis van recente cijfers van het Kadaster. De koopsomgegevens worden over enkele dagen bekend gemaakt. Vanwege het alsmaar afnemend woningaanbod rijst de vraag of het magistrale aantal transacties van 2017 in 2018 kan worden geëvenaard.
Verschillen per woningtype.
Geplaatst op: 15 april 2022
In 2017 zijn vooral meer vrijstaande woningen verkocht. Met ruim 33.000 transacties stijgt het aantal verkopen in dit type met 23%. Het meest verkochte woningtype is de tussenwoning met bijna 80.000 stuks. Daarna volgt het appartement met 65.500 stuks, hoekwoningen met 31.500 en 2/1 kap met 25.000 stuks. Bij de appartementen blijft de groei in verkoop met een kleine 6% behoorlijk achter op de overige woningtypen.
Woningtransacties per provincie.
Geplaatst op: 15 april 2022
De verschillen bij de ontwikkeling van woningtransacties waren zelden zo groot. Noord Holland valt op met een minimale stijging van 1%. In Utrecht blijft de stijging beperkt tot 2,2%. Het afnemende woningaanbod zal hierbij zeker een rol spelen. In Flevoland worden maar liefst 24,4% meer woningen verkocht in vergelijking met 2016. Drenthe scoort met 22,9% stijging eveneens hoog.
Vier weetjes over een NHG-hypotheek in 2018
Geplaatst op: 15 april 2022
Wordt 2018 het jaar waarin je een woning koopt, gaat verbouwen en/of investeert in energiebesparende voorzieningen? Dan is het goed om te weten dat sommige regels bij het sluiten van een hypotheek met NHG veranderen. Jaarlijks worden per 1 januari de Voorwaarden & Normen voor NHG aangepast naar aanleiding van wensen van klanten, actuele marktontwikkelingen en wijzigingen in wet- en regelgeving. We hebben vier weetjes over de nieuwe regels per 1 januari 2018 op een rij gezet.